Bezoek jonge Pabus-ondernemers aan StartUpFestival Utrecht

Klokslag half zeven
Vrijdag  8 oktober – klokslag half zeven – vertrok vanuit mistig Appingedam onze bus met Syrische chauffeur naar de Jaarbeurs Utrecht. Elf jonge ondernemers gingen goedgemutst op weg naar het Start-Up-Festival van Stichting Jong Ondernemen. In Groningen voegden zich een twintigtal lotgenoten van het Gomarus bij het gezelschap. Met kunst- en vliegwerk manoeuvreerde de chauffeur ons langs allerhande obstakels in en om Utrecht. Daardoor kon de meest noordelijke afvaardiging om half tien de kick-off  bijwonen.

Powersessies
Daarna verdeelden de leerlingen zich over zeven zalen voor de powersessies. Ja, ja, Engelse termen zijn gemeengoed in dit werkveld. Tevoren hadden we binnen de groep afgestemd wie welke workshop ging volgen. Onder leiding van succesvolle (toch wel iets oudere) jonge ondernemers oefenden ze onder meer in het houden van een goede pitch, leerden ze over het vormgeven van je eigen huisstijl, hoe je mindset helpt om problemen om te zetten in uitdagingen en hoe je een effectieve brainstorm doet.

Stadse dynamiek
Aan het eind van het programma was er nog een tijd om de Utrechtse binnenstad te ontdekken. De mist had plaatsgemaakt voor een zonnige staalblauwe hemel. We splitsten op in kleine groepjes. Sommigen bleken de verlokkingen van het overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne niet te kunnen weerstaan en hebben minder van de dynamiek van de Utrechtse binnenstad meegekregen. Op de terugreis gingen de gesprekken over en weer tussen de leerlingen van het Gomarus en het Pabus al gauw niet meer over het evenement. Onze jonge ondernemers zijn namelijk ook bezig met hun ontwikkeling van puber naar jong volwassene.

Vluchtverhaal
Tegen zes uur draaide de bus het stationsplein op en nam ik afscheid van de chauffeur, die zijn vluchtverhaal - zeven jaar terug – in gebroken Nederlands met mij had gedeeld. Dan besef ik weer hoe belangrijk het is om pal te staan voor onze rechtsstaat en dankbaar te zijn voor onze vanzelfsprekende welvaart. Ik kijk terug op een intensieve maar zeer geslaagde dag.

Ben de Vries
docent economie en begeleider jong ondernemers