Girls’ Day in het teken van Techniek in de Toekomst

Dit jaar stond de Girls’ Day van 15 april voor de meiden van klas 2 havo/vwo van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in het teken van “Staying Cool: Techniek voor de Toekomst”.

Het programma van de Grils’Day is vanuit docenten van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum tot stand gekomen, in samenwerking met de Hanze Hogeschool Groningen. De meiden werden uitgenodigd om deel te nemen aan de Girls’ Day. In totaal hebben er 28 meiden enthousiast gereageerd op de uitnodiging. Het doel van Girls’ Day is meiden kennis te laten maken met techniek, bèta en ICT. Door middel van diverse presentaties en doe-opdrachten krijgen de leerlingen een beeld van de beroepen, opleidingen en het werk. Klik hier voor de opnames van RTV-Noord

Programma

Er was een aangepast programma ontwikkeld die rekening hield met de coronamaatregelen. Zo deed er een deel van de leerlingen mee vanuit huis en een ander deel vanuit school. Het programma startte met een landelijke kick-off: een live optreden van Froukje(bekend van ‘groter dan ik’), klimaatquiz, mini-escaperoom en een aftrap door demissionair minister Engelshoven. Daarna volgde er een programma van de school zelf. Hierin nam Tineke Noorman de leerlingen mee in de wereld van bouwfysica. Na een introductie gingen de leerlingen in groepjes uiteen in break-out rooms. Daar gingen ze onder begeleiding van een student van de Hanze Hogeschool Groningen ongeveer 15 minuten aan de slag met een opdracht. De leerlingen kwamen tot de conclusie dat het werken in de  techniek niet persé met je handen hoeft te zijn. Ze hebben een andere kijk op techniek gekregen en de beroepen die daarbij horen. Denk bijvoorbeeld aan een dierenarts, waar ook gebruik gemaakt wordt van techniek. Vervolgens kwamen ze weer centraal bij elkaar en werd het programma afgesloten. De leerlingen kregen een gadget van STO.

Sterk Techniek Onderwijs
Sterk Techniek Onderwijs(STO) enthousiasmeert jongeren voor techniek. In de regio’s werkt zij samen met vmbo, mbo scholen en het regionaal bedrijfsleven. Het doel is plannen te maken en te realiseren voor sterk en innovatief techniekonderwijs, dat leerlingen goed voorbereidt op een opleiding en werk.

Girls’Day

Girls’Day is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats in april.