Leerlingen testen de Mini Maze

Leerlingen dienen vroeg te kiezen voor profielen en keuzes te maken voor het beroepsonderwijs. Om goed te kunnen kiezen is het handig om een goed beeld te hebben van de kansen en mogelijkheden in de regio. Hoe kom je er achter wat bij je past?

The Mini Maze
In de regio liggen veel kansen in bedrijven die moeilijk toegankelijk zijn voor jongeren, denk aan een chemiefabriek of windmolenparken op zee. Om leerlingen toch de mogelijkheid te geven om binnen deze bedrijven te kijken en het werk te beleven is er een Virtual Reality-experience gebouwd. In het afgelopen jaar is het prototype The Mini Maze ontwikkeld. Dit is een VR-experience voor leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs. Het Groningse bedrijf VRROOM heeft The Mini Maze samen met 3 bedrijven uit de regio ontwikkeld, namelijk met Niestern Sander, Engie, en Teijin. SBE was de aanjager vanuit de bedrijfskant. Het prototype is getest door 30 3e klas leerlingen van het Theda Mansholt College.

Reacties van de leerlingen
De leerlingen waren erg enthousiast over hun VR-belevenis. Een aantal reacties: “Ik vond het leuk en spannend, echt vet cool, het was heel leuk en leek heel realistisch, vond het wel leuk, beetje eng, is wel mooi dat je iets kan zien wat je normaal niet makkelijk kan zien”.

Sterk Techniekonderwijs
In 2020 wordt The Maze gebouwd. Het doel is om 20 bedrijven/ beroepen in 20 minuten te laten beleven door leerlingen. The Maze helpt bedrijven uit Noord Groningen met het profileren van specifieke beroepen, zodat zij hopelijk in de toekomst voldoende beschikbare werknemers kunnen vinden. Leerlingen krijgen met behulp van deze VR-experience een concreet beeld van een beroep op de werkvloer. Het visualiseert namelijk alle informatie in een 3D-omgeving. Dit zorgt voor een levensechte ervaring. Vanuit het project Sterk Techniekonderwijs wordt binnenkort de VR-productie van de sector techniek ontwikkeld. Kansrijke Groningers is voornemens om ook andere sectoren te gaan belichten, zoals de zorg.

Platform Scholen & Bedrijven Noord Groningen
Binnenkort kunnen scholen gebruik gaan maken van het Platform Scholen & Bedrijven Noord Groningen. Zij kunnen kiezen welke bedrijven ze uitnodigen voor een bedrijfspresentatie, workshop, demonstratie… of naar welk bedrijf ze willen gaan op bedrijfsbezoek. Ook kunnen ze middels dit platform snuffelstageadressen vinden.