Geslaagde PWS-presentatieavond vwo 6

Presentatieavond vwo 6 geslaagd

Donderdagavond 12 december was voor de vwo 6-examenkandidaten een spannende dag: zij moesten voor docenten, ouders, opa’s, oma’s en andere genodigden een presentatie geven van de resultaten van het onderzoek dat zij in vwo 5 en vwo 6 in het kader van het profielwerkstuk hebben verricht.
Zo’n profielwerkstuk is een soort ‘meesterproef’, waarin leerlingen alleen of in tweetallen moeten tonen dat zij in staat zijn over een zelfgekozen onderwerp een ‘wetenschappelijk’ onderzoek te doen, waarbij ze alleen ‘op afstand’ worden begeleid door een docent.
In 5 rondes konden de bezoekers kiezen uit zo’n 35 presentatie van ieder 20 minuten. Ze konden daarbij kiezen uit een veelheid van onderwerpen, van natuurwetenschappelijke hoogstandjes als ‘zwarte gaten’, ‘een zelfgebouwde verbrandingsmotor’ of ‘ thuisdialyse’ tot meer taalkundige, historische of kunstzinnige onderwerpen als ‘zelf een boek schrijven’, ‘de Eerste Wereldoorlog’, ‘vervalsingen van schilderijen’, ‘aardbevingsproblematiek’ of ‘hoe kies je je ideale levenspartner?’

Als centrale opening werd een aantal leerlingen geïnterviewd over hun onderzoek. Ruben Slager en Wouter van der Eide presenteerden vol trots de maquette van de Notre Dame (de kerk die zet tijdens de buitenlandexcursie in vwo 5 een week voor de brand nog hadden bezocht)

Aan het eind van de avond was op de gezichten van de leerlingen veel opluchting af te lezen, terwijl hun ouders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes glunderden van trots. Mijn conclusie is dan ook dat het een heel geslaagde avond was die voor bijna alle leerlingen de succesvolle afsluiting van hun pws-proces zal betekenen.

Alle pws-begeleiders en andere medewerkers hartelijk dank!